Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ο διάσημος Νιγηριανός τραγουδιστής που παντρεύτηκε 27 γυναίκες με τη θέλησή τους

 



Το 1978, ο πρωτοπόρος των Afrobeats (=είναι ένα στυλ που επινόησε ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και είναι μια σύνθετη συγχώνευση τζαζ, φανκ, highlife και παραδοσιακών νιγηριανών, αφρικανικών τραγουδιών και ρυθμών. Περιέχει στοιχεία ψυχεδελικής σόουλ και έχει ομοιότητες με το στυλ σύνθεσης του Τζέιμς Μπράουν), παντρεύτηκε 27 γυναίκες σε μια μέρα. Αυτό δεν πρέπει να είναι παράξενο για όσους γνωρίζουν τη ζωή και το στυλ του θρύλου της Νιγηριανής μουσικής με το παρατσούκλι Abami Eda (παράξενο πλάσμα).

Πολλά από τα μέλη του συγκροτήματος του Fela έμειναν άστεγα μετά την καταστροφική επίθεση στρατιωτών στην κοινότητα του Fela (Δημοκρατία Καλακούτα) το 1977. Για να τους κρατήσει μαζί, ο Fela αποφάσισε να κάνει το ασυνήθιστο.

Έδωσε ένα κομμάτι χαρτί στα θηλυκά μέλη του συγκροτήματος του ζητώντας τα ονόματα εκείνων που θα ήθελαν να τον παντρευτούν. Και τα είκοσι επτά μέλη του συγκροτήματος έδωσαν τα ονόματά τους.

Αφού πήρε τη συγκατάθεσή τους, ο Fela Kuti παντρεύτηκε τις 27 γυναίκες στις 20 Φεβρουαρίου 1978, στο ξενοδοχείο Parisona στο Anthony του Λάγος, με τις ευλογίες δώδεκα ιερέων του Ifa. Υπήρξε ο ισχυρισμός ότι ορισμένοι γονείς των κυριών αντιτάχθηκαν στον γάμο.

Ο Φέλα παντρεύτηκε τις γυναίκες για να τις προστατεύσει και να τις κρατήσει μαζί. Στην τελετή του γάμου παρευρέθηκαν οι οικογένειες του Fela, φίλοι και άλλα μέλη του συγκροτήματος.

Κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής, ο Φέλα έκανε μια σύντομη ομιλία και τους έδωσε πιστοποιητικά γάμου. Ο Φέλα υιοθέτησε ένα σύστημα εναλλαγής 12 συζύγων κάθε φορά. Μετά το γάμο, ο Φέλα πήγε τις 27 γυναίκες του στην Γκάνα για μήνα του μέλιτος.

Ωστόσο, το 1986, λίγο μετά την αποφυλάκισή του, ο Fela Kuti χώρισε από τις 27 συζύγους του με τον ισχυρισμό ότι ο γάμος φέρνει ζήλια. Να σημειωθεί ότι δεν αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι του μετά το διαζύγιο. Κάποιες έζησαν μαζί του μέχρι τον θάνατό του το 1997.



Ποιος ήταν ο Φέλα Κούτι

Ο Φέλα Ανικουλάπο Κούτι (γεννημένος ως Olufela Olusegun Oludotun Ransome-Kuti, 15 Οκτωβρίου 1938 – 2 Αυγούστου 1997), επίσης γνωστός ως Αμπάμι Εντα ήταν Νιγηριανός πολυοργανίστας, αρχηγός συγκροτήματος, συνθέτης, πολιτικός ακτιβιστής και παναφρικανός. Θεωρείται ως ο πρωτοπόρος του Αφρομπίτ, ενός αφρικανικού είδους μουσικής που συνδυάζει τα παραδοσιακά κρουστά γιορούμπα και το φωνητικό στυλ της αμερικανική φανκ και τζαζ.  Στο απόγειο της δημοτικότητάς του, θεωρείτο ως ένας από τους πιο «προκλητικούς και χαρισματικούς μουσικούς ερμηνευτές» της Αφρικής.  Ο Οδηγός AllMusic τον περιέγραψε ως «μουσική και κοινωνικοπολιτική φωνή» διεθνούς εμβέλειας.





Ο Κούτι ήταν γιος της Νιγηριανής ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών, της Funmilayo Ransome-Kuti. Μετά από κάποιες πρώτες εμπειρίες στο εξωτερικό, αυτός και η μπάντα του Africa 70 (με τον ντράμερ Τόνι Άλεν) έγιναν διάσημοι στη Νιγηρία κατά τη δεκαετία του 1970, κατά τη διάρκεια της οποίας ήταν ανοιχτά επικριτικός και γιαυτό βρισκόταν στο στόχαστρο της στρατιωτικής χούντας της Νιγηρίας.  Το 1970, ίδρυσε την κοινότητα της Δημοκρατίας της Καλακούτα, η οποία αυτοανακηρύχτηκε ανεξάρτητη από τη κυβέρνηση της στρατιωτικής χούντας. Η κοινότητα καταστράφηκε το 1978 σε επιδρομή των στρατιωτικών δυνάμεων. Από τον θάνατό του το 1997, οι επανεκδόσεις και οι συλλογές της μουσικής του επιβλέπονται από τον γιο του, Φέμι Κούτι.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου